skip to Main Content

Συνάντηση της δρ Τζέιν Γκούντολ με εθελοντές για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Ομαδική φωτογραφία της δρ Τζέιν με τους εθελοντές που παρευρέθηκαν στη συνάντηση σχετικά με το προσφυγικό

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα τον  περασμένο Δεκέμβριο, η δρ Τζέιν Γκούντολ (DBE, Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ) εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συναντηθεί με ανθρώπους και κινήματα που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του προσφυγικού. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σχετικά με τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες θεώρησε πως ήταν αναγκαίο να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που θέλησε να έρθει στην Ελλάδα φέτος.

     Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης SciCo. Συμμετείχαν οι: «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι Άνθρωποι με τα Μπαλόνια», «Σκασιαρχείο», «ROADS», «Solidarity Now», «Μέλισσα», «ΠΑΡΕΑ», Έφη Λατσούδη από «τον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου» και ο Αλί Μοχαμαντί (Alii Mohamadiy) από την Praxis.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό και η συζήτηση εξελίχθηκε σε φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Ίσως παραπάνω από όσο μπορούσαν να φανταστούν οι συμμετέχοντες, καθώς η δρ Γκούντολ είναι απλή, προσιτή και αυθεντική, κάτι που τους ξάφνιασε ευχάριστα. Την εισαγωγή της συζήτησης την έκανε ο πρόεδρος της SciCo δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και κατόπιν κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δράση της.

    Η οργάνωση «SolidarityNow» είναι υπεύθυνη για την ίδρυση και τη λειτουργία Κέντρων Αλληλεγγύης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τόσο σε πρόσφυγες/μετανάστες όσο και στους Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη.

      Οι οργανώσεις «ΠΑΡΕΑ» και  «ROADS» φροντίζουν, όπως μπορούν, για την σίτιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, τονίζοντας ότι δέχονται μόνο υλική βοήθεια για τις δράσεις τους και όχι χρηματική. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της οργάνωσης «ROADS» ξεκίνησαν να μαγειρεύουν και στο Πεδίο του Άρεως προσπαθώντας να προσεγγίσουν παιδιά μεταναστών ή ασυνόδευτα που εκδίδονται. Στόχος τους είναι να τους βοηθήσουν  ώστε να βγουν από το περιθώριο.

    Η  «Μέλισσα» είναι ένα δίκτυο μεταναστριών που ζουν στην Ελλάδα. Σκοπός της ομάδας είναι να προωθήσει την ενδυνάμωση και την ενεργή συμμετοχή των μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, κτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  η προσωπική ιστορία της κ. Jennifer (Click) Ngwere, η οποία γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε. Για τη ζωή της έχουν δημιουργηθεί δύο ντοκιμαντέρ (Neria και Flame). H κ. Νgwere είχε την ιδέα για τη δημιουργία χειροποίητων σχολικών σακιδίων, τα οποία παρέχουν όλα τα απαραίτητα που μπορεί να χρειαστούν τα παιδιά των μεταναστών κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού τους. Επιπλέον, κάθε σακίδιο περιέχει ένα τετράδιο στο οποίο τα παιδιά μπορούν να γράφουν τις εμπειρίες τους. Η ιδέα προήλθε από το ημερολόγιο που κρατούσε η κ.  Νgwere σε ηλικία 16 χρόνων ενώ βρισκόταν σε εμπόλεμες ζώνες. Το ημερολόγιο αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία των δύο ντοκιμαντέρ.

    Η Έφη Λατσούδη, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε  με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μίλησε για την βοήθεια που προσφέρεται στους ευάλωτους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου.

Η δρ Τζέιν Γκούντολ με την Έλενα Καραγιάννη (Δίκτυο Τέχνης και Δράσης) και τον Alii Mohammantii

Το «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης» μίλησε για τις δράσεις του στις δομές προσφύγων στο ελληνικό, στον Ελαιώνα, στο Σχιστό, σε καταλήψεις με παιδιά προσφύγων αλλά και με ασυνόδευτα. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης δραστηριοποιείται και το «Σκασιαρχείο» αντίστοιχα.

    Ο Αλί Μοχαμεντί, ο ίδιος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν,  βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να μάθει άψογα ελληνικά. Έχοντας νιώσει πως είναι να ξεριζώνεται κανείς από τον τόπο του, ο Αλί προσπαθεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας παρέχοντας βασικές πληροφορίες, όπως, που μπορούν να βρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και γενικότερη υποστήριξη. Η ιστορία του μας συγκίνησε όλους, καθώς παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατάφερε να εισέλθει στο πανεπιστήμιο της Κομοτηνής.

Η δρ Γκούντολ ακούει προσεκτικά τις ιστορίες των εθελοντών κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Καθ’όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων, η δρ Γκούντολ  άκουγε προσεκτικά τις ομάδες και κρατούσε σημειώσεις. Επιπλέον, τοποθετήθηκε και ίδια πάνω στις εμπειρίες της όσον αφορά το  προσφυγικό στην Αφρική, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο πρόγραμμα «Roots&Shoots». Μέσω αυτού, δόθηκε το κίνητρο σε ανθρώπους που ζούσαν στους καταυλισμούς να δουν τι είναι αυτό που θα τους έκανε να δραστηριοποιηθούν και να βελτιώσουν το μέρος  στο οποίο πλέον  διέμεναν. Πολλοί, παραδείγματος χάριν, κατέφυγαν στο να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Μέσω του προγράμματος R&S πολλά παιδιά σε καταυλισμούς βρήκαν τη δύναμη ώστε να βελτιώσουν το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομάδων  και δόθηκαν  απαντήσεις σε διάφορες απορίες. Έγινε η πρόταση, επίσης, από τους συμμετέχοντες να διατηρηθεί η μεταξύ τους επαφή ώστε να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια και να συντονιστούν οι δράσεις τους στο εγγύς μέλλον.

   Το κλείσιμο της συζήτησης έγινε από την δρ. Τζέιν Γκούντολ, την Άννα Κατωγυρίτη (υπεύθυνη του Roots&Shoots Greece), την Έφη Δουβίτσα (υπεύθυνη σεμιναρίων Roots&Shoots Greece)  και την  Γιούλη Κυριαζή  (SciCo). Φυσικά, δεν έλειψαν οι φωτογραφίες της δρ Γκούντολ με όλους όσους  συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε την οργάνωση SciCo και ιδιαίτερα τον δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, και την Γιούλη Κυριαζή για την βοήθεια, τη συνεργασία και την συνεισφορά τους, ώστε να γίνει εφικτή αυτή η συνάντηση. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές του Roots & Shoots Greece καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους!

Back To Top