skip to Main Content

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Γράφει η  Άννα Κατωγυρίτη  

    Σήμερα, 22 Απριλίου 2017, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο γιορτάζουν την “Παγκόσμια Ημέρα της Γης” (Earth Day). H σημερινή γιορτή αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να μάθουμε όλοι πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκπέμπει συνεχώς σήματα κινδύνου.

   Η ιδέα για τον σημερινό εορτασμό δημιουργήθηκε το 1970 από τον Αμερικανό βουλευτή Γκέιλορντ Νέλσον (Geylord Nelson), όταν συνειδητοποίησε το 1969 την έκταση της οικολογικής καταστροφής, έπειτα από την έκρηξη πλατφόρμας πετρελαίου στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια ( Santa Barbara, California). H έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να διαχυθούν πάνω από 3 εκατομμύρια γαλόνια (~11 εκατομμύρια λύτρα) αργού πετρελαίου στον υδροφόρο ορίζοντα. Εμπνευσμένος από το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα, ο Νέλσον γρήγορα κατάλαβε πως αν μπορούσε να διοχετεύσει την ενέργεια των νέων σε ένα αναδυόμενο κίνημα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα και των υδάτων, θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προσθέσει την περιβαλλοντική προστασία στην εθνική πολιτική ατζέντα.

   Έτσι, στις 22 Απριλίου 1970 πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ένωσαν τη φωνή τους βγαίνοντας στους δρόμους, τα πάρκα και τα αμφιθέατρα, ζητώντας ένα υγιές, βιώσιμο περιβάλλον. Ταυτόχρονα,  χιλιάδες κολέγια και πανεπιστήμια διοργάνωσαν διαμαρτυρίες ενάντια στην επιδείνωση του περιβάλλοντος. Ομάδες που για χρόνια έκαναν διαμαρτυρίες ενάντια στις πετρελαιοκηλίδες, τα ρυπογόνα εργοστάσια, τα ακατέργαστα λύματα, τα τοξικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα, τους αυτοκινητόδρομους, την μείωση του πληθυσμού διαφόρων άγριων ζώων, και την εξαφάνιση της άγριας πανίδας συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι μοιράζονταν κοινά ιδεώδη.

    Η Ημέρα της Γης το 1970 πέτυχε μια σπάνια και εκπληκτική πολιτική ευθυγράμμιση, προσφέροντας υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους πολίτες της πόλης,  τους αγρότες, τους μεγιστάνες και τους ηγέτες του εργατικού δυναμικού. Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 190 χώρες συμμετέχουν στον σημερινό εορτασμό που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κόσμου γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας, ένα εκ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή!

Παρακάτω, λοιπόν, σας αναφέρουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε και εσείς να γιορτάσετε την “Ημέρα της Γης”:

  • Ανακύκλωση: Γνωρίζατε ότι τα μέταλλα που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές συσκευές σας, όπως ο χρυσός, ο κασσίτερος, το βολφράμιο και το ταντάλιο (cobalt), αντλούνται από έναν από τους μεγαλύτερους οικοτόπους του χιμπαντζή, τη λεκάνη του Κονγκό; Η εξόρυξη στη Λεκάνη του ποταμού Κονγκό αποτελεί απειλή για τους χιμπαντζήδες, τους γορίλες και πολλά άλλα είδη ζώων καθώς και την άγρια ​​πανίδα στην  περιοχή. Για να αποφύγετε την περαιτέρω εξόρυξη, μπορείτε να δημιουργήσετε μια καμπάνια ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων στην κοινότητά σας ή να αναζητήσετε κιόσκια ανακύκλωσης ηλεκτρονικών ειδών. Μειώνοντας τη ζήτηση πολύτιμων μετάλλων μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση της εξόρυξης τους! Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ημέρα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων του Ινστιτούτου Jane Goodall (24 Ιανουαρίου), κάντε κλικ εδώ.

 

  • Δεντροφύτευση:  Ποιος καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γης από το να φυτέψουμε ένα δέντρο ή να φτιάξουμε τον κήπο μας; Μπορείτε να φυτέψετε ένα δέντρο στο κατώφλι της κατοικίας σας ή ακόμα και να οργανώσετε μια εκδήλωση δενδροφύτευσης στην κοινότητά σας! 

 

  • Fundraising:  Από την αφρικανική σαβάνα έως δάση της Νέας Αγγλίας, ο πλανήτης Γη φιλοξενεί μια αφθονία πανέμορφων ζώων και φυτών. Δυστυχώς, όμως,  προβλήματα όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον των ειδών άγριας ζωής και των φυσικών θησαυρών σε όλο τον κόσμο. Η συγκέντρωση χρημάτων για περιβαλλοντικές οργανώσεις  που πραγματοποιούν σημαντικό έργο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, καθώς και  η ευαισθητοποίηση των φίλων σας, των γειτόνων σας κ.ο.κ σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα συμβάλλουν στην προστασία  των οικοσυστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων που έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι στο σύνολο μας.

 

  • Έρευνα:  Η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο της προόδου. Στην κεντρική ομιλία της προς τα Ηνωμένα Έθνη στις 12 Ιουλίου 2013, η Μαλάλα Γιασαφάι δήλωσε: “Ας πάρουμε τα βιβλία και τα στυλό μας. Είναι τα πιο ισχυρά όπλα.” Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία της Γης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους ώστε να κάνετε και εσείς τη διαφορά είναι να μάθετε και να συνεχίσετε να ενημερώνεστε για όλα τα ζητήματα που απειλούν τον πλανήτη μας καθώς και να μοιράζεστε τις γνώσεις σας με τους συμπολίτες σας!

 

  • Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί:  Γνωρίζατε ότι εάν κάνετε εγγραφή για ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μπορείτε να σώσετε εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο; Είναι αλήθεια! Εάν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, τότε σίγουρα μπορείτε να κοιτάξετε εάν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε σας δίνουν αυτή την επιλογή. Παραδείγματα αποτελούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και των κινητών τηλεφώνων.

 

  • Δράσεις Roots & Shoots: Οργανώστε μία δράση με τους φίλους σας, τους συμμαθητές ή συμφοιτητές σας! Το Roots & Shoots είναι είναι το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ που σκοπό έχει την ενδυνάμωση της νεολαίας. Παρέχει πολύτιμες δεξιότητες, εργαλεία και υποστήριξη για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την δική σας εκστρατεία εξυπηρέτησης ώστε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα που έχει σημασία για εσάς. Δεν ξέρετε πως να αρχίσετε; Δείτε εδώ για να  πάρετε μερικές ιδέες από εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει άλλες ομάδες. Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

 

Εσείς, πως θα γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης;

Μοιραστείτε τις ιδέες και τις δράσεις σας

μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή χρησιμοποιώντας #EarthDay2017

Back To Top