skip to Main Content

 Ινστιτούτο  Τζέιν Γκούντολ

 

    Το 1977 η δρ. Τζέιν Γκούντολ ίδρυσε το Ινστιτούτο με σκοπό τη συνέχιση των ερευνών όχι μόνο γύρω από τη συμπεριφορά και την βιολογία των  χιμπαντζήδων, αλλά και για να καθιερώσει προγράμματα για την προστασία της φύσης και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των χιμπαντζήδων. Οι χιμπαντζήδες, πλέον, απειλούνται με εξαφάνιση και μπορούν να σωθούν μόνο αν συνεργαστούμε με τους κατοίκους  των περιοχών που ζουν και τους εκπαιδεύσουμε κατάλληλα.  Ένας από τους στόχους του Ινστιτούτου, λοιπόν, είναι η προστασία των χιμπαντζήδων τους και η διασφάλιση του μέλλοντος τους.

“Βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζεται το μέλλον του περιβάλλοντος”

   Ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες που περιβάλλουν κρίσιμα ενδιαιτήματα δεν μπορούν να μεριμνήσουν για την προστασία της φυσικής τους κληρονομιάς όταν δεν έχουν εξασφαλίσει την τροφή τους, πόσιμο νερό και τα απαραίτητα για την υγεία τους. Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο βοηθά τους χωρικούς στην κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών τους, με εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αγωγής υγείας και υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, προωθεί φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαβίωσης μέσω της αειφορικής γεωργίας και σωστών πρακτικών δασοκομίας, της εκπαίδευσης και μικρών επιχειρηματικών δανείων μέσω προγραμμάτων. Το Ινστιτούτο δίνει έμφαση στη μόρφωση των κοριτσιών κρατώντας τα στα σχολεία μέσω υποτροφιών. Τα εγχειρήματα του Ινστιτούτου έχουν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του. Χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και των κυβερνήσεων δεν θα ήταν εφικτή η θετική δράση του Ινστιτούτου. 

“Μέσω των προγραμμάτων χαρτογράφησης γίνεται πιο εύκολη η παρακολούθηση των χιμπαντζήδων

και η προστασία των δασών”

 

© the Jane Goodall Institute

   Χάρη στη σχέση αλληλοσεβασμού που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο με τους τοπικούς πληθυσμούς, δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας μαζί τους, με σκοπό την καταμέτρηση των χιμπαντζήδων, και την καταγραφή και αντιμετώπιση παράνομων δράσεων μέσα στα προστετευόμενα δάση.  Με την χρήση δορυφόρων είναι δυνατή η λήψη εικόνων, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της περιοχής των χιμπαντζήδων. Eπιπλέον, με σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, αλλά και άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και οργανισμούς καταγράφονται περιοχές  που έχουν αποψιλωθεί, με στόχο την ανάπλασή τους. Η χαρτογράφηση αυτή συμπεριλαμβάνει περιοχές μεταξύ της Δυτικής Τανζανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Επίσης, εκπαιδεύονται δασοφύλακες και μέλη της τοπικής κοινότητας (Village Forest Monitors- VFMs) για περιπολία των δασών και παρακολούθηση της κατάστασης των ενδιαιτημάτων και των χιμπαντζήδων, συλλέγοντας δεδομένα με τη βοήθεια εφαρμογών smartphones και tablets. Η πηγή συλλογής δεδομένων του Ινστιτούτου συγκεντρώνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο από εκατοντάδες μόνιτορς στο δάσος για το πού υπάρχουν απειλές για τους χιμπαντζήδες και τους υπόλοιπους μεγάλους πιθήκους, δίνοντας τη δυνατότητα στις ομάδες προστασίας του Ινστιτούτου να προγραμματίσουν τις προσπάθειες τους και να διαθέσουν αποτελεσματικά τους πόρους τους.

“Επενδύοντας στη νέα γενιά, δίνεται ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη”

  Η δράση και τα προγράμματα του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του Ινστιτούτου είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) μέσα από το οποίο νέοι από όλον τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν πρωτεργάτες θετικής αλλαγής με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Παιδιά και νέοι, θέλοντας να ακολουθήσουν τα βήματα της δρ Γκούντολ παίρνουν πρωτοβουλίες πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικού ή κοινωνικού περιεχομένου. Μέσα από τις δράσεις τους δίνουν ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη μας!

Μόνο το 2014 το Ινστιτούτο:

Διέθεσε πάνω από 365.000 δέντρα για φύτευση με σκοπό να παραχθεί τροφή για τους ντόπιους πληθυσμούς, να χρησιμεύσουν ως υλικό για χτίσιμο ή ως εισόδημα για τις εκεί κοινωνίες. Έτσι μειώθηκε η ανάγκη για παράνομη υλοτόμηση προστατευόμενων δασών.

Παρείχε σε πάνω από 331 αγρότες εκπαίδευση γύρω από την προστασία των δασών, τη σωστή διαχείριση των καλλιεργειών και των ζώων. Επιπλέον δώρισε σπόρους για δέντρα καθώς και οικόσιτα ζώα.

Αύξησε την προστασία 512.000 εκταρίων δασικής έκτασης στο οικοσύστημα Μασίτο- Ουγκάλα της Τανζανίας.

Εκπαίδευσε πάνω από 160 τοπικούς άρχοντες στο πως γίνεται η προστασία των δασών μέσω κινητών και τάμπλετ.

Προσέφερε σε πάνω από 30.000 γυναίκες εκπαίδευση γύρω από τη φροντίδα των παιδιών τους, την υγεία και την οργάνωση της οικογένειας.

Ολοκλήρωσε την κατασκευή 3 ιατρικών κέντρων που παρέχουν  υπηρεσίες σε πάνω από 14.500 ανθρώπους.

Συνέχισε τις προσπάθειες για την προστασία των χιμπαντζήδων: σώθηκαν επιπλέον 7 χιμπαντζήδες και συνεχίστηκε η φροντίδα των 154 χιμπαντζήδων που ζουν στο κέντρο αποκατάστασης στο Κονγκό.

Δημοσίευσε 11 ερευνητικές εργασίες μέσω των 31 ερευνητών που δουλεύουν στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε.

Back To Top