skip to Main Content

Η νέα ταινία του National Geographic: JANE

Γράφει η: Άννα Κατωγυρίτη

 

 

  Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες του Ταρζάν.  Ωστόσο, έκανε ένα λάθος και αυτό δεν ήταν άλλο από το ότι παντρεύτηκε την… λάθος Τζέιν!  Αυτό είναι ένα από τα πολλά αστεία που λέει συχνά η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος και πρέσβειρα ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, δρ. Τζέιν Γκούντολ. Η ίδια πέρασε δεκαετίες στα δάση της Τανζανίας, μελετώντας τους χιμπαντζήδες, σε μία εποχή που καμία λευκή γυναίκα δεν τολμούσε να ταξιδέψει στην αφρικανική ήπειρο μόνη της. Το θάρρος, όμως, και το πείσμα της εικοσιεξάχρονης τότε Τζέιν, την οδήγησε στην Αφρική. Εκεί όπου με τις ανακαλύψεις της κατάφερε να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα ζώα αλλά και το ανθρώπινο είδος, αποδεικνύοντας μέσα από τις παρατηρήσεις της πως και αυτά έχουν προσωπικότητες, πληθώρα συναισθημάτων και στην περίπτωση των χιμπαντζήδων: τη δυνατότητα να κατασκευάζουν εργαλεία. Ένα χαρακτηριστικό που μέχρι τότε πολλοί πίστευαν πως κατέχει μόνο ο άνθρωπος.

   Το καινούργιο ντοκιμαντέρ JANE του Νational Geographic μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω στις πρώτες ημέρες της Τζέιν στην Αφρική. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στιγμιότυπα από την νεαρή τότε Τζέιν Γκούντολ που βρισκόταν στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας και να ακολουθήσουμε τη ζωή της μέχρι σήμερα. Η ίδια η δρ. Γκούντολ, θεωρεί πως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι το πιο αντιπροσωπευτικό συγκριτικά με όσα έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια.

   Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Μπρετ Μόργκεν (Brett Morgen) και η μελωδία είναι του γνωστού συνθέτη Φίλιπ Γκλας (Philip Glass). Το υλικό της ταινίας προέρχεται  από σκηνές που κινηματογράφησε ο διάσημος Χιούγκο Βαν Λάουικ (Hugo van Lawick) σε κασέτες 16 χιλιοστών. Ο φημισμένος φωτογράφος άγριων ζώων  ακολούθησε με την κάμερα του την πορεία της Τζέιν Γκούντολ και αργότερα παντρεύτηκαν. Οι πρώτες σκηνές που κινηματογράφησε χρησιμοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ που δημοσιεύτηκε το 1965 από το National Geographic: “ Η δεσποινίδα Γκούντολ και οι Άγριοι Χιμπαντζήδες” (Miss Goodall and the Wild Chimpanzees), στο οποίο η διήγηση έγινε από τον Orson Welles.

   Η καινούργια ταινία “JANE”  του Μόργκεν  αντλεί πάνω από 100 ώρες οπτικοακουστικού υλικού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα αρχεία του National Geographic. Η άφθονη πρώτη ύλη επιτρέπει στον  Μόργκεν  να δημιουργήσει την εντύπωση ενός πλήρους αφηγηματικού τόξου και να δείξει το ακούραστο έργο για την  απόκτηση  της εμπιστοσύνης των χιμπατζήδων και της συλλογής δεδομένων σε γρήγορη προώθηση, μεταφέροντας τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ανακάλυψης μέσα από μία περιπετειώδη ταινία.

  Η δρ. Γκούντολ, που εμφανίζεται σε νέα συνέντευξη με τον Μόργκεν και κατά τη διάρκεια της ταινίας αφηγείται τις προσπάθειές της να έρθει σε επαφή με τους χιμπαντζήδες. Η επεξεργασία της ταινίας έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν ακολουθεί αυστηρά την χρονολογική σειρά των γεγονότων, αλλά μέσω της αφήγησης ο Μόργκεν και η Γκούντολ καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν -επιτυχώς- στη ζούγκλα του εθνικού πάρκου Γκόμπε. Αξίζει να σημειώσουμε πως επειδή το υλικό του αρχείου δεν είχε ήχο, έγινε ξεχωριστή μαγνητοσκόπηση των φυσικών ήχων που μπορεί κανείς να ακούσει στο δάσος του Γκόμπε.

Η ταινία  “JANE” θα ευχαριστήσει τους θαυμαστές  της δρ. Γκούντολ, ενώ ταυτόχρονα  θα προσφέρει μία εκπληκτική εισαγωγή στη ζωή και το έργο της για όσους δεν την γνωρίζουν.

   Η επίσημη προβολή της ταινίας έγινε 9 Οκτωβρίου 2017 στο Hollywood Bowl της Αμερικής, στο οποίο παρευρέθηκαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και η Ατζελίνα Τζολί. Μέχρι στιγμής, η ταινία προβάλλεται σε σινεμά της Αμερικής, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει είναι θετικές καθώς πολλοί αναφέρουν πως είναι το καλύτερο ντοκιμαντέρ του 2017.  

Πρεμιέρα της ταινίας JANE στο Hollywood Bowl (Αμερική) με ζωντανή ορχήστρα, 9 Οκτωβρίου 2017. Φωτογραφία: Rebecca Hale

 

Η ταινία θα γίνει σύντομα διαθέσιμη και με ελληνικούς υπότιτλους μέσω του National Geographic. Μείνετε συντονισμένοι! 

 

Έχετε ερώτησεις; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

Back To Top