skip to Main Content

H συγκινητική ιστορία του χιμπαντζή Γούντα

Γράφει η: Άννα Κατωγυρίτη

 

Η συγκινητική ιστορία του χιμπαντζή Γούντα

 

 

   Πριν από περίπου 60 χρόνια η φημισμένη πρωτευοντολόγος ανακάλυψε πως οι χιμπαντζήδες δεν απέχουν πολύ σε σχέση με τους ανθρώπους ως προς τα χαρακτηριστικά τους: περίπλοκα  και ιδιοφυή όντα που νιώθουν συναισθήματα όπως φόβο, αγάπη και συμπόνια. Όταν σκεφτόμαστε αυτά τα χαρακτηριστικά, τελευταία, ένας συγκεκριμένος χιμπαντζής έρχεται στο μυαλό μας: η Γούντα (Wounda).

 

Όταν είδα τις φωτογραφίες της Γούντα όταν έφτασε για πρώτη φορά στο κέντρο αποκατάστασης Τσιπούνγκα του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ,   δεν μπορούσα να φανταστώ πως κατάφερε να επιζήσει. Ήταν χάρη στην δρ. Ρεμπέκα Ατένσια (κτηνίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ στο Κονγκό και του κέντρου αποκατάστασης Τσιπούνγκα) – εντελώς χάρη στην Ρεμπέκα- που τα κατάφερεδρ. Τζέιν Γκούντολ

   Ίσως είχατε δει το βίντεο που έδειχνε έναν χιμπαντζή να  αγκαλιάζει με στοργή την δρ. Τζέιν Γκούντολ, λίγο πριν απελευθερωθεί σε ένα από τα προστατευόμενα νησιά του Ινστιτούτου στο Κονγκό. Αυτή η εικόνα ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές που έχει ζήσει ποτέ η ίδια η δρ. Γκούντολ, όπως ομολογεί. Η συγκεκριμένη αγκαλιά έκανε τον γύρω του κόσμου, και άγγιξε τις καρδιές  εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς. Αν και η Τζέιν είχε μόλις συναντήσει την Γούντα, ήταν σαφές τόσο στην στην ίδια όσο και στην Γούντα  πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι  μέσα από την ιστορία της εξέλιξης και πως η αγάπη προσπερνάει την γλώσσα αλλά και τα είδη.

Ωστόσο, η ιστορία αυτού του ιδιαίτερου χιμπαντζή δεν ξεκίνησε με εκείνη την τρυφερή αγκαλιά, και τώρα έχουμε ένα εκπληκτικό βίντεο που δείχνει τις στιγμές της διάσωσης της αλλά και… τα τελευταία της νέα!                  

Διαβάστε παρακάτω για τα νέα της Γούντα και δείτε το καινούργιο βίντεο: Γούντα μία ιστορία Ελπίδας. 

 

Wounda: A Story of Hope

#ICYMI As Dr. Jane Goodall discovered nearly 60 years ago, chimpanzees are so like us; complex and intelligent beings sharing much of our emotions like fear, compassion, and love. When considering these traits, one chimpanzee in particular stands out: Her name is Wounda. You may have seen Wounda in this video depicting what Dr. Jane Goodall calls one of the most extraordinary moments of her entire life. This embrace was seen around the world, affecting us on a universal level. Though Jane had just met Wounda, it was clear to both Dr. Goodall and Wounda that we are all connected, and that love lives beyond language or species.Though #GivingTuesday is over, our ability to make a difference everyday is not. Today, your story connecting you to Wounda and the other Tchimpounga chimpanzees is only just beginning… http://janegoodall.org/woundashopeWe hope that you enjoy watching the next chapter of Wounda’s story in this video with narration by Pierce Brosnan, created with help from Discovery Communications, and film footage by Fernando Turmo. Please support the Jane Goodall Institute and the work of Dr. Goodall to help us keep our promise to never turn chimps like Wounda away, and to be able to provide them with a safe, happy life with other rescued chimpanzees. Learn more about Wounda: http://news.janegoodall.org/2017/11/21/tchimpounga-chimpanzee-of-the-month-wounda/

تم نشره بواسطة ‏‎Dr. Jane Goodall‎‏ في 29 نوفمبر، 2017

 

   Όπως πολλά άλλα θύματα που έχει  διασώσει η ομάδα του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ στη Δημοκρατία του Κονγκό (αλλά και σε άλλες αφρικανικές χώρες), η Γούντα  σώθηκε από την παράνομη εμπορία κρέατος που προέρχεται από απειλούμενα με εξαφάνιση είδη (bushmeat trade). Οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν τους γονείς της και κατόπιν την πήραν ώστε να την πουλήσουν. Όταν την βρήκε η ομάδα του ινστούτου βρισκόταν ένα βήμα πριν το θάνατο και αφότου έφτασε στο κέντρο αποκατάστασης Τσοπούνγκα στη Δημοκρατία του Κονγκό βρισκόμενη δώθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την διάσωση της. Χάρη στην φροντίδα και τις γνώσεις της ομάδας του κέντρου, την αγάπη και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της δρ. Ρεμπέκα Ατένσια,  της δόθηκε η κατάλληλη ιατρική φροντίδα που τελικά έσωσε τη ζωή της. Επιπλέον, τότε ήταν και η πρώτη φορά που έγινε η πρώτη μετάγγιση αίματος από χιμπαντζή σε χιμπαντζή στην Αφρική- εκεί, στην μικρή κλινική  που βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη ζούγκλα.

   Έπειτα από την ανάρρωση της, η οποία κράτησε αρκετό διάστημα, η Γούντα μεταφέρθηκε σε ένα από τα νησιά (Τσινζούλου) που βρίσκονται υπό την προστασία του Ινστιτούτου. Εκεί, έχουν απελευθερωθεί επιτυχώς περίπου 50 χιμπαντζήδες, οι οποίοι μέσα από την επίβλεψη της ομάδας του ινστιτούτου κατάφεραν να φτιάξουν τη δική τους κοινότητα.  Πλέον, το συγκεκριμένο νησί είναι το σπίτι της Γούντα, στο οποία μπορεί να νιώθει ασφαλής καθώς απαγορεύεται η προσέγγιση του νησιού από άτομα που δεν δουλεύουν για το ινστιτούτο.

   Αν και οι χιμπαντζήδες αυτοί δεν θα απελευθερωθούν ποτέ στην άγρια φύση, τα νησιά αυτά είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να νιώθουν πως βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, μακριά από λαθροκυνηγούς, αλλά και ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από ανθρώπους και άλλα είδη ζώων.

   Για να εξασφαλιστεί μια επιτυχημένη ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ των χιμπαντζήδων στα νησιά, το προσωπικό του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ ανέπτυξε μία εκτεταμένη διαδικασία επανεισαγωγής των χιμπαντζήδων σε φυσικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικότητες τους, αλλά και τις σχέσεις που είχαν ήδη αναπτύξει μεταξύ τους. Οι δύο ομάδες που βρίσκονται στο νησί Τσινζούλου αποτελούνται από χιμπαντζήδες και των δύο φύλων και έχουν διαφορετικές ηλικίες. Σκοπός είναι η αναπαραγωγή της κοινότητας όπως θα ήταν αν βρίσκονταν στην άγρια ζούγκλα. Επιπλέον, οι δύο ομάδες περνούν την  κάθε μέρα τους  στα δάση του νησιού και στη συνέχεια επιστρέφουν το σούρουπο για να κοιμηθούν στο εσωτερικό της κατοικίας του νησιού, γεγονός που ευνοεί μια υγιή και εκπληκτική ζωή για όλους τους χιμπαντζήδες.

 

   Τώρα μπορεί να αναρωτηθείτε ποια είναι τα νεώτερα σχετικά με την Γούντα…;

Η Γούντα, μετά από όλα όσα έχει περάσει, είναι πλέον το άλφα θηλυκό της μίας εκ των δύο ομάδων στο νησί.  Kατάφερε, λοιπόν, να προσαρμοστεί  γρήγορα στο νέο της “σπίτι” – το νησί Τσινζούλου-  και να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους χιμπαντζήδες. Όπως όλοι οι θηλυκοί χιμπαντζήδες που ζουν στο κέντρο αποκατάστασης Τσιπούνγκα, έλαβε ένα υποδόριο εμφύτευμα αντισύλληψης, αλλά όπως συμβαίνει περιστασιακά, η αντισύλληψη απέτυχε, και η Γούντα έμεινε έγκυος.

            Η Γούντα με τον γιο της- Ελπίδα. Φωτογραφία: Fernando Turmo

   Πλέον, είναι μία ικανότατη μητέρα ενός πανέμορφου αρσενικού βρέφους, το οποίο ονομάστηκε Ελπίδα (Hope).  Η Γούντα προστατεύει το βρέφος της και επιτρέπει μόνο σε στενούς φίλους να αλληλεπιδρούν μαζί του.  Κάπως έτσι, ένας χιμπαντζής που βρισκόταν ένα βήμα πριν από το θάνατο, κατάφερε να επιζήσει και να φέρει στον κόσμο μία καινούργια ζωή.

 

 

 

Για την Γούντα και όλους τους διασωθέντες χιμπατζήδες που βρίσκονται σε ένα από τα νησιά του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ, η μεταφορά τους εκεί αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία.

 

Έαν επιθυμείτε να υιοθετήσετε έναν χιμπαντζή και να στηρίξετε τις προσπάθειες του the Jane Goodall Institute μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εδώ. Με την υποστήριξη σας δίνετε μία δεύτερη ευκαιρία σε χαμπαντζήδες όπως  η Γούντα. 

 

 

Back To Top